Sprawdź!

Sklep

Blog

Kącik zdrowia

Marchew to warzywo bez którego trudno jest nam wyobrazić sobie polską kuchnię. Niniejszą roślinę chętnie wykorzystujemy nie tylko do przyrządzania pełnych witamin surówek oraz soków, ale również do wypieku ciast oraz do przygotowywania dań mięsnych. Niemniej jednak, niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, iż to stosunkowo niedrogie warzywo skrywa w sobie całą masę cennych składników odżywczych, które doskonale wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. A co jeszcze warto wiedzieć na temat marchewki?

Z tego artykułu dowiesz się

  • Jakie są najcenniejsze wartości odżywcze marchwi;
  • Jak regularne spożywanie marchwi może wpłynąć na wygląd naszej skóry;
  • Czy spożywanie marchewki może wpłynąć na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych w przyszłości;
  • Jak gotować marchew, aby zatrzymać w niej najcenniejsze składniki odżywcze;
  • Jak wykorzystać marchew w naszej kuchni;

Co warto wiedzieć na temat marchewki? carrot-juice-1623079_1280

Jakie są najcenniejsze wartości odżywcze marchwi?

Marchew znana jest nam przede wszystkim z bogatej zawartości prowitaminy A. Niemniej jednak, niniejsze warzywo skrywa w sobie również inne, cenne składniki odżywcze, takie jak:

Witaminy, w tym:

  • Witaminy z grupy B (tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy);
  • Witamina C;
  • Witamina E; oraz
  • Witamina K.

Minerały, w tym:

  • Potas;
  • Sód;
  • Fosfor;
  • Wapń;
  • Magnez;
  • Żelazo; oraz
  • Cynk.

Mimo sporej zawartości witamin i minerałów, surowa marchew cechuje się niską wartością kaloryczną. W 100g niniejszego produktu znajdziemy zaledwie 41 kalorii.

Jak regularne spożywanie marchwi może wpłynąć na wygląd naszej skóry?

Wiele mówi się o pozytywnym wpływie marchwi na poprawę wyglądu i przedłużenie opalenizny. Wszystko to za sprawą zawartego w niniejszym warzywie beta-karotenu, który nie tylko wpływa na przyspieszenie procesu opalania i przedłużenie jego efektów, ale również na:

  • Poprawę naszej odporności;
  • Wspomaganie leczenia chorób skóry (w tym trądziku młodzieńczego);
  • Opóźnianie procesów starzenia się skóry; oraz
  • Prawidłowe funkcjonowanie wzroku.

Należy jednak pamiętać, aby nie spożywać nadmiernych ilości marchewki. Nadmiar witaminy A może bowiem wywoływać efekt toksyczny i prowadzić do takich konsekwencji jak: powiększenie wątroby, zaburzenia widzenia oraz choroby skóry.

Czy spożywanie marchewki może wpłynąć na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych w przyszłości?

W dzisiejszych czasach problem choroby nowotworowej pojawia się niemal w każdej rodzinie. Dlatego też, nieustannie poszukujemy środków, które pomogą nam zmniejszyć ryzyko wystąpienia niniejszej choroby w przyszłości. Dzięki bogatej zawartości przeciwutleniaczy, również marchewka może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych, takich jak:

  • Nowotwór jamy ustnej oraz krtani;
  • Nowotwór przełyku;
  • Nowotwór pęcherza moczowego oraz prostaty.

Oprócz beta-karotenu, w marchewce znajdziemy również inny składnik odpowiedzialny za zmniejszenie ryzyka chorób nowotworowych – falkarinol.  Należy jednak pamiętać, iż samo spożywanie marchwi nie uchroni nas przed chorobą. Ryzyko jej wystąpienia możemy jednak znacząco zmniejszyć poprzez przestrzeganie zasad zdrowego żywienia, codzienną aktywność fizyczną oraz odpowiednią higienę życia (również psychicznego).

Jak gotować marchew, aby zatrzymać w niej najcenniejsze składniki odżywcze?

Jeśli pragniemy uzyskać z marchewki to co najcenniejsze, powinniśmy spożywać ją w całości, w surowej formie. Warto wiedzieć, iż każda obróbka warzyw, związana np. z krojeniem, tarciem, lub rozdrabnianiem przy pomocy blendera, wpływa na zmniejszanie zawartości składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku obróbki cieplnej. Niemniej jednak, jeśli już zdecydujemy się na gotowanie marchewki, powinniśmy wkładać ją do garnka w całości, a kroić dopiero przed podaniem.

Uwaga! Gotowana marchew cechuje się znacznie wyższym indeksem glikemicznym (IG=ok.90) niż marchewka surowa (IG=ok.30).

Jak wykorzystać marchew w codziennej kuchni?

Marchewkę możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Począwszy od dodatku do sałatek i surówek, a na przygotowywaniu smakowitych wypieków kończąc.

Podsumowanie

Marchewka to bez wątpienia jedno z najcenniejszych warzyw w naszej kuchni, pamiętaj o tym, kiedy najdzie Cię ochota na zdrową przekąskę między posiłkami.

Skomentuj