Sprawdź!

Sklep

Blog

Kącik zdrowia

Jakie wartości odżywcze w sobie skrywają? I ile jajek tygodniowo powinniśmy jeść? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w dalszej części tekstu!

Wielkanoc zbliża się do nas coraz większymi krokami, a to oznacza, że w najbliższym czasie nasze życie będzie kręciło się wokół jajek. Pisanki, jaja gotowane, faszerowane i te niezbędne do przygotowania świątecznej babki. Wielkanoc to wyjątkowy okres w ciągu roku, w którym bez jajek po prostu nie możemy się obejść. Więc zanim zabierzemy się za przygotowywanie świątecznego menu, dowiedzmy się czegoś więcej na temat jajek.

Wielkanoc tuż, tuż – zanim zaczniesz robić pisanki, dowiedz się jak najwięcej o jajkach! eggs-3216877_960_720

Jajka – jakie wartości odżywcze w sobie skrywają?

Jajka bezsprzecznie stanowią prawdziwą skarbnicę składników odżywczych, a przede wszystkim pełnowartościowych białek, które są niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ponadto, w jajkach znajdziemy również zestaw witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (w tym witaminy A, D, E i K), jak również witamin rozpuszczalnych w wodzie (witaminy z grupy B). Przeciętne jajko waży około 50 gramów i dostarcza do naszego organizmu blisko 150 kalorii.

Czy jedzenie jajek przyczynia się do podniesienia poziomu złego cholesterolu?

Chociaż jest bogate w zestaw wartościowych składników odżywczych, jajko (a właściwie żółtko) obfituje również w cholesterol. W związku z tym, przez wiele lat jajko uważane było za jeden z głównych czynników przyczyniających się do rozwoju chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego (w tym miażdżycy). Niemniej jednak, z biegiem lat okazało się, że nie wszyscy reagujemy w ten sam sposób na cholesterol pokarmowy spożywany przez nas w produktach zwierzęcych. Na podstawie licznych badań, wyróżniono dwie grupy pacjentów:

  • Hiperrespondentów – czyli osoby, u których poziom cholesterolu zwiększa się bezpośrednio po jego spożyciu; oraz
  • Hiporespondentów – czyli osoby, u których nie dochodzi do zwiększenia poziomu cholesterolu bezpośrednio po jego spożyciu.

Powyższe predyspozycje do reagowania na cholesterol pokarmowy są determinowane genetycznie oraz zależne od obecności apolipoproteiny E.

Ile jajek tygodniowo powinniśmy jeść?

Mimo, iż jeszcze do niedawna uważano, że powinniśmy spożywać maksymalnie 3-4 jajka tygodniowo, najnowsze badania wskazują, że nawet do 12 jajek w tygodniu nie powinno negatywnie wpływać na poziom naszego cholesterolu. Niemniej jednak, najrozsądniejszym wyborem byłoby spożywanie 1 jajka dziennie (czyli około 7 tygodniowo). W tym miejscu musimy jednak pamiętać, aby wliczyć w to również jajka spożywane w formie ciasta lub majonezu.

Jak przygotować pyszne jajka wielkanocne?

 

Pomysł nr 1. Jajka faszerowane z dodatkiem oliwek i suszonych pomidorów

 

Jakich składników potrzebujesz?

  • 5 jajek ugotowanych na twardo;
  • Około 5-6 czarnych oliwek;
  • Łyżeczki pokruszonych pistacji;
  • 5 pokrojonych w drobną kostkę suszonych pomidorów;
  • Około 50 gramów sera ricotta;
  • Garści kiełków rzeżuchy;
  • Soli i pieprzu do smaku.

Jak przygotować jajka faszerowane z dodatkiem oliwek i suszonych pomidorów?

Krok I: Posiekane oliwki, pomidory, ugotowane żółtka jaj, pistacje oraz ser wymieszaj dokładnie przy pomocy dużej łyżki i dopraw według uznania;

Krok II: Przy pomocy dwóch małych łyżeczek, przełóż uzyskaną masę do połówek jajek i udekoruj je z wierzchu kiełkami rzeżuchy.

Pomysł nr 2. Jajka faszerowane awokado

 

Jakich składników potrzebujesz?

  • 5 jajek ugotowanych na twardo;
  • 2 awokado;
  • 1 szalotki;
  • 1 łyżeczki soku z cytryny;
  • Świeżej natki pietruszki;
  • Garści kiełków słonecznika;
  • Soli i pieprzu do smaku.

Jak przygotować jajka faszerowane awokado?

Krok I: Natkę pietruszki dokładnie posiekaj, a następnie zmieszaj ją z miąższem z awokado, drobno posiekaną szalotką, ugotowanymi żółtkami oraz sokiem z cytryny, a następnie przypraw całość według uznania pieprzem i solą;

Krok II: Przy pomocy dwóch małych łyżeczek, przełóż uzyskaną masę do połówek jajek i udekoruj je z wierzchu kiełkami słonecznika.

Życzymy Smacznego i Wesołych Świąt!

Kategorie: Sezonowe inspiracje

Skomentuj