Sprawdź!

Sklep

Blog

Kącik zdrowia

W jakich warzywach i owocach powinniśmy szukać witaminy C? I dlaczego jest ona tak ważna dla naszego organizmu? Odpowiedź znajdziesz w dalszej części tekstu!

Dużo mówi się o tym, że spożywanie witaminy C w odpowiednich ilościach jest w stanie wspomóc odporność naszego organizmu. Dlatego też, niniejsza witamina znalazła tak szerokie zastosowanie w medycynie i przemyśle farmaceutycznym. Niemniej jednak, ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające, kwas askorbinowy wykorzystywany jest również podczas produkcji licznych kosmetyków do pielęgnacji ciała. Jakie inne cenne właściwości skrywa w sobie witamina C?

Witamina C – gdzie powinniśmy jej szukać? juice-2902892_960_720

Dlaczego witamina C jest tak ważna dla naszego organizmu?

Oprócz wspomagania odporności, witamina C pełni wiele innych, ważnych funkcji dla naszego organizmu. Wśród najważniejszych z nich możemy wyróżnić:

  • Przyspieszenie procesów gojenia się skóry;
  • Wzmocnienie dziąseł;
  • Uszczelnianie naczyń krwionośnych;
  • Skuteczne obniżanie ciśnienia krwi oraz złego cholesterolu;
  • Zmniejszenie ryzyka występowania niektórych chorób nowotworowych;
  • Spowalnianie procesów starzenia się skóry; oraz
  • Zwiększenie regulacji procesów odpowiedzialnych za wytwarzanie kolagenu.

Często zdarza się, iż na skutek niedoboru niniejszej witaminy, może dojść do pojawienia się niektórych, specyficznych objawów, wśród których możemy wyróżnić:

  • Ogólne osłabienie organizmu;
  • Zwiększenie męczliwości;
  • Zmniejszenie apetytu;
  • Zwiększenie podatności na występowanie siniaków;
  • Trudności związane z procesem gojenia się ran;
  • Krwawienie oraz rozpulchnienie dziąseł;
  • Zwiększoną podatność na występowanie aft wewnątrz jamy ustnej;
  • Częste bóle mięśni oraz stawów.

Źródła witaminy C w warzywach

Chociaż wydawać nam się może, że to cytryna jest najlepszym źródłem witaminy C, w istocie okazuje się, że znacznie więcej możemy jej znaleźć w niektórych warzywach, takich jak:

Pomidor – w jednym pomidorze znajdziemy tyle samo witaminy C, co w jednej cytrynie. Powinniśmy jednak pamiętać, aby nie łączyć go z zielonym ogórkiem;

Biała kapusta – gotowana kapusta (około 120 gramów) jest w stanie dostarczyć nam tyle samo witaminy C, co aż dwie cytryny. Powinniśmy jednak pamiętać, aby proces gotowania nie był zbyt długi, ponieważ to właśnie podczas niego tracimy większość wartości odżywczych zawartych w warzywach;

Brokuły – choć może nam się to wydawać niemożliwe, w istocie okazuje się, iż spożycie zaledwie ośmiu ugotowanych brukselek jest w stanie dostarczyć nam tyle samo witaminy C, ile znaleźć byśmy mogli aż w czterech cytrynach;

Jarmuż – wystarczy spożyć dwa duże liście jarmużu, aby dostarczyć do naszego organizmu dawkę witaminy C zawartą w ponad pięciu dojrzałych cytrynach;

Papryka – w tym przypadku liczby mówią same za siebie:

  • Jedna papryka zielona to aż sześć cytryn;
  • Jedna papryka czerwona mieści w sobie tyle witaminy C, ile dziesięć cytryn;
  • Jedna papryka żółta to natomiast aż 16 dojrzałych cytryn.

Źródła witaminy C w owocach

Mandarynka – jedno z najsmaczniejszych owoców dostępnych w sezonie jesienno-zimowym, skrywa w sobie tyle samo witaminy C, co jedna dojrzała cytryna;

Grejpfrut – jest w stanie dostarczyć nam witaminę C w równoważnej dawce dwóch cytryn;

Kiwi – ten zielony owoc to prawdziwa skarbnica witamin, w tym witaminy C, którą w podobnej dawce znaleźć możemy w trzech dużych cytrynach;

Czarna porzeczka – wystarczy niewielka porcja porzeczek (około 40 gramów), aby zapewnić nam taką samą dawkę witaminy C, jaką znaleźć byśmy mogli w soku wyciśniętym z ponad trzech dojrzałych cytryn;

Papaja – to bez wątpienia jeden z najbogatszych w witaminę C owoców. Duża papaja dodana do sałatki owocowej zapewni nam dawkę witaminy C równoważną dziewięciu cytrynom.

Czy warto zażywać suplementy diety w okresie jesienno-zimowym?

Odpowiednio skomponowana dieta jest w stanie zapewnić nam dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Niemniej jednak, w przypadku niektórych chorób, jak i u osób uzależnionych od palenia tytoniu, zapotrzebowanie na niniejszą witaminę zwiększa się. W tym celu możemy sięgnąć po suplementację w formie tabletek lub syropów. Zanim jednak się na nią zdecydujemy, powinniśmy zasięgnąć profesjonalnej opinii w gabinecie dietetyka, lekarza pierwszego kontaktu lub u zaufanego farmaceuty.

Kategorie: Porady

Skomentuj