Sprawdź!

Sklep

Blog

Kącik zdrowia

Młody zielony jęczmień jest niezwykle ceniony za swoje zdrowotne właściwości. Spożywać można go na wiele sposobów, a każdego dnia pojawiają się zupełnie nowe przepisy na dania, napoje, desery i koktajle z zielonym jęczmieniem.

Młody zielony jęczmień w napojach

W napojach młody zielony jęczmień najlepiej sprawdza się jako sok lub w formie sproszkowanej. Można w ten sposób przygotować połączenia o różnych właściwościach, które uzależnione będą przede wszystkim od typu zastosowanych dodatków. Napój może działać np. rozgrzewająco, dzięki czemu idealnie sprawdzi się w chłodniejsze dni.

Odpowiedni dobór składników wzmacnia system odpornościowy, dzięki czemu napój będzie bardzo pomocny przy zwalczaniu przeziębień i infekcji. Takie właściwości młodego jęczmienia można wykorzystać, dodając go do wody uzupełnionej sokiem z cytryny, imbirem czy miodem. Napój przygotować można także z zielem czystka, bratkiem czy dziurawcem. Po schłodzeniu, uzupełniony zielonym jęczmieniem napar może być doskonałym lekiem ziołowym na różne dolegliwości. Na podobnej zasadzie uzupełniać można również soki warzywne i owocowe.

Zastosowanie młodego zielonego jęczmienia w przepisach i koktajlach mlody_jeczmien

Koktajle z zielonym jęczmieniem

Przez cały rok warto spożywać także schłodzone koktajle z zielonym jęczmieniem w proszku lub w formie soku. Można go dodawać nie tylko do wody, ale również mleka kokosowego czy owsianego. Za bazę koktajli często służy też jogurt, maślanka lub kefir. Zestawienia mogą być bardzo zróżnicowane. Owocowe smoothies z zielonym jęczmieniem przygotowywane są w wielu kombinacjach, które różnią się smakiem, konsystencją oraz właściwościami.

Najczęstsze składniki to banan, jabłko, ananas, kiwi, awokado czy mango, ale też cytrusy – cytryna, pomarańcza, grejpfrut i limonka, zwykle w postaci świeżo wyciśniętego soku. Młody jęczmień w żadnym stopniu nie psuje smaku koktajli, zwłaszcza w połączeniu z wyrazistymi dodatkami, np. daktylami, cynamonem, miodem czy świeżą miętą. Duża popularnością cieszą się również warzywne koktajle z zielonym jęczmieniem i jarmużem, szpinakiem czy marchewką, doprawione ziołami i solą morską. Takie smoothies są równie odświeżające co owocowe, a przy tym stanowią prawdziwą bombę witaminą i są mniej kaloryczne.

Zielony jęczmień w deserach

W połączeniu z innymi składnikami, młody jęczmień bywa często stosowany jako dodatek do zdrowego deseru. Powstają w ten sposób na przykład muffinki na bazie pszennej mąki pełnoziarnistej i kaszki kukurydzianej. Można je uzupełnić puree z dyni i produktami mlecznymi, a także wanilią oraz cynamonem. Młody jęczmień dodawany jest także do puddingów, bardzo często z innymi zdrowymi składnikami, na przykład nasionami chia czy ciemnym ryżem.

Zwykle puddingi te powstają na bazie jogurtu lub śmietanki kokosowej, uzupełnionej suszonymi owocami. Duża popularnością cieszą się również musy z zielonym jęczmieniem, doskonałe zwłaszcza z mlekiem, kaszą jaglaną i zmielonymi płatkami owsianymi. Młody jęczmień dodawany jest także do ciast z leśnymi lub egzotycznymi owocami. Można nim doprawiać również bardziej pikantne przekąski, na przykład pieczone czipsy warzywne lub krakersy.

Przepisy na dania z zielonym jęczmieniem

Młody jęczmień to idealny dodatek do różnego rodzaju chłodników, zup oraz zup typu krem. Doskonale pasuje zwłaszcza do tych na bazie jogurtu naturalnego lub lekkiej śmietany. Bardzo dobrze komponuje się na przykład z ogórkami, cukinią, papryką oraz innymi warzywami, najlepiej dobrze doprawionymi szczypiorkiem, koperkiem, pieprzem i solą.

Przepisy potraw z zielonym jęczmieniem bardzo często dotyczą dań śniadaniowych, na przykład różnego rodzaju musli na mleku lub napoju sojowym. Można uzupełniać je wartościowymi produktami zbożowymi, chociażby płatkami owsianymi, otrębami z dużą zawartością błonnika czy razowym pieczywem, a także dowolnymi dodatkami, na przykład grzybami, rodzynkami i jeżynami. Doskonale sprawdza się w niemal wszystkich daniach jako stosunkowo neutralny składnik. Pod wpływem wysokiej temperatury młody zielony jęczmień traci część swoich cennych właściwości, jednak nie ma innych przeciwwskazań do jego pieczenia, smażenia lub gotowania.


Also published on Medium.

Skomentuj