Miechunka, czyli złote jagody Inków idealne na dżem!

Miechunka jest rośliną uprawianą w Kolumbii, Peru i wielu innych zakamarkach świata. Istnieją różne jej rodzaje np. miechunka rozdęta i peruwiańska. Ta ostatnia posiada wiele zamiennych określeń – bywa nazywana jagodą Inków, złotą jagodą lub rodzynkiem brazylijskim. W Polsce jest raczej uprawiana w formie ozdobnego, jednorocznego krzewu. Jej kwiaty przypominają kielichy, a liście serca… Owoce przybierają pomarańczową, egzotyczną barwę, a wnętrzem przypominają pomidor. Aby skosztować jej słodko-gorzkiego smaku najpierw trzeba przedostać się przez torebkę, w której jest „zapakowany”.

Owoce miechunki kryją w sobie bogactwo witaminy B, C i A. Są źródłem polifenoli i innych związków o charakterze antyoksydacyjnym, a także białka, pektyn, żelaza i fosforu. Są niskokaloryczne, gdyż w 100 g owoców miechunki mieści się 50 kcal.

Miechunkę można wykorzystać w kuchni, jako dekorację dań, składnik nalewki, sałatek, sosów, dżemów lub koktajli. Uwaga! Musisz zapamiętać, aby jeść tylko w pełni dojrzałe owoce, ponieważ wcześniej zawierają one w składzie solaninę, która w dużej dawce wywołuje mdłości i biegunki.

Właściwości:
– witamina C uszczelnia naczynia krwionośne, wzmacnia odporność, neutralizuje wolne rodniki
– Witamina A wzmacnia układ odpornościowy i poprawia stan skóry oraz wzrok
– Witamina B wpływa pozytywnie na układ nerwowy, wzmacnia odporność na stres
– Wapń i fosfor pomagają mineralizować kości

Jeśli nie mamy możliwości wykorzystania świeżych jagód, zawsze można sięgnąć po suszone owoce miechunki, które mają podobne właściwości (do kupienia tutaj).

Przepis na dżem z miechunki

Składniki:
1 szklanka obranych owoców miechunki,
pół szklanki cukru,
pół szklanki soku ananasowego lub wody,
sok z połowy cytryny,
łyżeczka startej skórki pomarańczowej.

Wykonanie:
Obrane i umyte owoce miechunki, gotujemy w garnku o grubym dnie z dodatkiem cukru, by owoce nie przypalały się. Należy dodać do nich trochę wody lub soku z ananasa. Po około 20-30 minutach, gdy owoce po odparowaniu wody i soku, będą miały konsystencję konfitury, można dodać do nich startą skórkę pomarańczy, doprawić sokiem z cytryny do smaku. Gorący dżem należy przełożyć do słoiczków i pasteryzować przez 5-10 minut.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.