Sprawdź!

Sklep

Blog

Kącik zdrowia

Miechunka jest rośliną uprawianą w Kolumbii, Peru i wielu innych zakamarkach świata. Istnieją różne jej rodzaje np. miechunka rozdęta i peruwiańska. Ta ostatnia posiada wiele zamiennych określeń – bywa nazywana jagodą Inków, złotą jagodą lub rodzynkiem brazylijskim. W Polsce jest raczej uprawiana w formie ozdobnego, jednorocznego krzewu. Jej kwiaty przypominają kielichy, a liście serca… Owoce przybierają pomarańczową, egzotyczną barwę, a wnętrzem przypominają pomidor. Aby skosztować jej słodko-gorzkiego smaku najpierw trzeba przedostać się przez torebkę, w której jest „zapakowany”.

Owoce miechunki kryją w sobie bogactwo witaminy B, C i A. Są źródłem polifenoli i innych związków o charakterze antyoksydacyjnym, a także białka, pektyn, żelaza i fosforu. Są niskokaloryczne, gdyż w 100 g owoców miechunki mieści się 50 kcal.

Miechunkę można wykorzystać w kuchni, jako dekorację dań, składnik nalewki, sałatek, sosów, dżemów lub koktajli. Uwaga! Musisz zapamiętać, aby jeść tylko w pełni dojrzałe owoce, ponieważ wcześniej zawierają one w składzie solaninę, która w dużej dawce wywołuje mdłości i biegunki.

Właściwości:
– witamina C uszczelnia naczynia krwionośne, wzmacnia odporność, neutralizuje wolne rodniki
– Witamina A wzmacnia układ odpornościowy i poprawia stan skóry oraz wzrok
– Witamina B wpływa pozytywnie na układ nerwowy, wzmacnia odporność na stres
– Wapń i fosfor pomagają mineralizować kości

Jeśli nie mamy możliwości wykorzystania świeżych jagód, zawsze można sięgnąć po suszone owoce miechunki, które mają podobne właściwości (do kupienia tutaj).

Miechunka, czyli złote jagody Inków idealne na dżem! miechunka

Przepis na dżem z miechunki

Składniki:
1 szklanka obranych owoców miechunki,
pół szklanki cukru,
pół szklanki soku ananasowego lub wody,
sok z połowy cytryny,
łyżeczka startej skórki pomarańczowej.

Wykonanie:
Obrane i umyte owoce miechunki, gotujemy w garnku o grubym dnie z dodatkiem cukru, by owoce nie przypalały się. Należy dodać do nich trochę wody lub soku z ananasa. Po około 20-30 minutach, gdy owoce po odparowaniu wody i soku, będą miały konsystencję konfitury, można dodać do nich startą skórkę pomarańczy, doprawić sokiem z cytryny do smaku. Gorący dżem należy przełożyć do słoiczków i pasteryzować przez 5-10 minut.

Miechunka, czyli złote jagody Inków idealne na dżem! dzem

 

One Response so far.

  1. Edyta napisał(a):

    Świetny artykuł!

Skomentuj