Sprawdź!

Sklep

Blog

Kącik zdrowia

Batoniki bez dodatku cukru i mąki. Wydaje się niemożliwe, a jednak! Batoniki zawierają dużo pysznych składników, po które warto sięgnąć osobno i razem – w gotowym, pysznym, ciepłym batoniku!

ARTYKUŁ TYGODNIA: Tak zrobisz pyszne, domowe batoniki musli! batoniki

A co znajduje się w batoniku musli, na który przepis znajdziecie poniżej?

  • Wiórki kokosowe to wysuszony i starty miąższ orzecha kokosowego. Wiórki mogą być ozdobą do ciast i deserów, ale też składnikiem ciast i wypieków, np. musli.
  • Sezam, a dokładnie jego ziarenka to cenne źródła wapnia. Jest uprawiany w Chinach, gdzie uznaje się do także za afrodyzjak.
  • Pestki dyni to przekąska, która jest też składnikiem musli, zup, sałatek i innych potraw.
  • Pestki słonecznika stanowią przekąskę, znaną już z dzieciństwa. Zawierają dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy Omega-3 i Omega-6.
  • Daktyle to słodka przekąska i dodatek do ciast. Są owocami palm daktylowych i zawierają duże ilości cukrów prostych.
  • Orzechy włoskie są kaloryczne, ale mają pozytywne właściwości. Zawierają L-argininę, która wpływa na rozszerzenie naczyń wieńcowych i kwas elagowy, który wpływa na odporność.
  • Żurawina to smaczna przekąska, od dawna stosowana w medycynie naturalnej, gdzie przypisuje się jej dobroczynny wpływ w leczeniu chorób nerek i pęcherza moczowego.

Te i inne pyszności już teraz w domowych batonikach musli. Sprawdź przepis poniżej!

Batoniki musli

Składniki:
1/4 szklanki wiórków kokosowych
1/4 szklanki sezamu
1/4 szklanki pestek dyni
1/2 szklanki pestek słonecznika
4 daktyle
1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1/4 szklanki suszonej żurawiny
2 łyżeczki cynamonu
1/4 szklanki mleka kokosowego
2 łyżki masła
1/4 szklanki miodu

Daktyle namoczyć. Masło stopić z miodem i połączyć z mlekiem kokosowym. Do miksera wrzucić wiórki kokosowe, pestki dyni i słonecznika, daktyle i żurawinę. Zmiksować do konsystencji grubo zmielonej kawy. Połączyć z orzechami, sezamem, cynamonem. Wlać masło z mlekiem kokosowym i dokładnie wymieszać.
Masę wyłożyć na wyścieloną papierem do pieczenia blachę, docisnąć. Piec 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

Kategorie: Bez kategorii, slider

One Response so far.

  1. Paula napisał(a):

    Smakowicie wyglądają, koniecznie muszę wypróbować ten przepis! 🙂

Skomentuj