Zupa z pokrzywy? Sprawdź przepis z naturalnym składnikiem!

Pokrzywa to podstawowy składnik domowych apteczek, wykorzystywany w medycynie naturalnej. Kiedyś gotowano z niej zupę, swoją drogą bardzo pożywną i bogatą w składniki odżywcze. Dziś wchodzi w skład wielu naturalnych preparatów.Pokrzywę zalicza się do jednej z najsilniej działających roślin leczniczych. Każda część – łodyga, liście, korzeń, kwiaty i nasiona w zasadzie w całości nadają się do wykorzystania.

Pokrzywa – skład i właściwości

  • zawiera witaminę A, K, C, B2
  • magnez
  • fosfor
  • wapń
  • siarkę
  • żelazo
  • potas
  • jod
  • krzem
  • sód
  • chlorofil, olejki eteryczne, flawonoidy, garbniki, karotenoidy, fitosterole, kwas pantotenowy
pokrzywa

Poleca się dodawanie pokrzywy do potraw w celu poprawy trawienia i metabolizmu. Dzięki swym właściwościom moczopędnym roślina ta wspomaga usuwanie szkodliwych związków z organizmu. Związki zawarte w pokrzywie pozytywnie wpływają na produkcję czerwonych krwinek (zawiera bardzo dużo żelaza), przez co poleca się jej stosowanie u osób z anemią.

Przygotowywanie zupy z pokrzyw może wydawać się niecodziennym pomysłem, jednak pod względem odżywczym takie danie przewyższa wiele tradycyjnych potraw. Już niebawem będzie można znaleźć świeże wiosenne pokrzywy, które idealnie nadadzą się do przyrządzenia zupy.

Zupa  pokrzywowa w smaku nieco przypomina zupę szczawiową – poniżej przepis na wykonanie.

Składniki:

  • 3 garści świeżej pokrzywy
  • 1 por
  • 1 duża cebula
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka wraz z natką
  • posiekane liście młodego selera
  • 5 ząbków
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki masła ghee
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 2 gałązki świeżego lubczyku
  • spora ilość posiekanej natki pietruszki i kopru
  • do podania – śmietana lub jogurt do zupy
  • garść posiekanego kopru i natki pietruszki

Sposób wykonania:

Jeśli mamy do dyspozycji młode rośliny pokrzywy, kroimy jej liście wraz z łodygami (musimy użyć rękawiczek, aby się nie poparzyć). Siekamy cebulę, czosnek i pora. Kroimy marchewkę i ziemniaki.

Masło ghee rozpuszczamy w rondelku, następnie dodajemy cebulę, czosnek i pora. Lekko podsmażamy, po czym dodajemy marchewkę i ziemniaki.

Wsypujemy jeszcze posiekane liście selera i zalewamy całość 2 litrami gotującej się wody. Doprawiamy solą, gałką i świeżym pieprzem, gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 min.

Po tym czasie dodajemy również pokrzywę z lubczykiem. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez 15 min.

Gotową zupę podajemy z dodatkiem śmietany lub jogurtu.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.